LEF!
Wat vind je op deze pagina?
Infosessie
Inkijkmateriaal
Blader door de uitgaven voor de eerste graad.
Nieuw op Scoodle
Het digitale leerplatform Scoodle biedt jou en je leerlingen de nodige ondersteuning.
Nieuw vanaf september 2023: een handige functionaliteit waarmee je de volgorde en zichtbaarheid van digitale lesinhouden gemakkelijk aanpast. Als leerkracht wil je immers de motivatie en het leerrendement van leerlingen optimaliseren door de lesopbouw af te stemmen op hun noden en talenten.
Veelgestelde vragen
-
Jawel! Vanaf schooljaar 2022-2023 is het mogelijk om de modules van LEF! (Uit de veren, Lekker in je vel, Wie ben ik?, Lief zijn! en Jong!) voor de basisoptie apart aan te kopen, en dit zowel voor de A-stroom als voor de B-stroom.
Daarnaast blijft het ook mogelijk om LEF! A-stroom en B-stroom aan te schaffen als pakket.
-
Neen. De modules blijven onveranderd. Voor de herwerkte versie hebben we flexibiliteit voor de leerkracht als doel vooropgesteld.
Dat betekent:
- Dat jij als leerkracht de keuze hebt tussen de aankoop van de aparte LEF!-modules of een pakket.
- dat we het aanbod online uitbreiden met lesmateriaal op Scoodle waar jij in je lessen gebruik van kan maken.
We hebben er bewust voor gekozen om die extra’s niet in de modules op te nemen zodat jij kan kiezen hoe jij je lesmateriaal organiseert, rekening houdende met doelgroep, klaspraktijk en de organisatie van lessentabellen bij jou op school (al dan niet in combinatie met eigen materiaal).
-
LEF! A-stroom
- Met evaluatieoefeningen kan je nagaan of leerlingen de leerinhouden uit de modules beheersen. Deze kunnen ingezet worden bij ‘flip de klas’, als taak en als toets (formatief en summatief). Deze documenten zijn aanpasbaar.
- Met digitale oefenreeksen in Scoodle kunnen leerlingen zelfstandig de leerinhouden verder inoefenen en/of herhalen. Deze zijn gekoppeld aan de bestaande modules en onderverdeeld in 3 thema’s: ‘Wie ben ik?’, ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ en ‘Ik (k)en mijn wereld’.
- Nog nieuw zijn 5 (bewerkbare) onderzoeksopdrachten, waarmee leerlingen hun onderzoekscompetenties kunnen oefenen. Deze zijn opgebouwd volgens de wetenschappelijke methode. Bij elk van die opdrachten zitten evaluatiefiches om zelf kennis en vaardigheden mee te beoordelen.
- Tot slot voorzien we met Kijkwijzers ook stappenplannen om leerlingen te ondersteunen in het verwerven van verschillende competenties rond onderwerpen als gezondheid, communiceren en kwaliteitsbewust handelen. Dat helpt leerlingen in het zich oriënteren binnen het domein van Maatschappij en welzijn.
LEF! B-stroom
- Met onderzoekende praktijkopdrachten laten we leerlingen proeven van de praktijk uit de tweede graad, met (vooral) focus op Zorg en welzijn: activiteiten m.b.t. Maaltijdzorg, Interieurzorg en Linnenzorg komen aan bod. De opdrachten zijn opgebouwd volgens de wetenschappelijke methode. Bij elk van die opdrachten zitten evaluatiefiches om – met het oog op kwaliteitsbewust handelen – zelf kennis en vaardigheden mee te beoordelen.
- Daarnaast voorzien we met Kijkwijzers ook stappenplannen om leerlingen te ondersteunen in het verwerven van verschillende competenties rond onderwerpen als gezondheid, communiceren en kwaliteitsbewust handelen. Dat helpt leerlingen in het zich oriënteren binnen het domein van Maatschappij en welzijn.